keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Koulukuulumisia välillä

Ajattelin palata vielä hieman syyslukukauden tunnelmiin ja kertailla, mitä kakkosvuosi tanssinopettajakoulutuksessa on pitänyt sisällään toistaiseksi ja mitä on vielä luvassa.

Yksi iso juttu syksyllä oli omien soolojen teko. Puolet luokastamme teki syksyllä soolot ja puolet tekevät vasta keväällä. Itse lukeudun niihin, joilla soolo on edessä vasta keväällä. Omaa sooloaan ei tarvitse tanssai itse, joten päädyin kuitenkin lavalle syksyllä. Tanssin siis kaverini tekemän soolon. Se oli kaikkiaan todella hieno kokemus, koska pääsi tekemään tanssijan työtä ja oli hienoa päästä kosketuksiin toisen ihmisen ajatusmaailman kanssa. Meillä oli vielä se hieno lisä koko jutussa, että esitykseen sävellettiin biisi ja meillä oli siis oikeat soittajat esityksessä mukana. Ei mitään valmiiksinauhoitettua musiikkia. Harvoin sitä saa tilaisuuden esiintyä livenä muusikoiden kanssa!


Yllä kuvaa kun olen juuri lähdössä esiintymään.

Meidän koulu järjestää kahdesti vuodessa Teot-nimeä kantavan illan (johon on muuten vapaa pääsy!) ja siellä saavat kaikki koulumme oppilaat esittää omia teoksiaan. Eli näissä illoissa yleensä esitetään niitä "pakollisia opintoihin kuuluvia koreografioita", mutta sinne saa vapaasti tuoda myös vapaaehtoisia omia koreografioita. Itse en ole vielä mitään näihin iltoihin tehnyt, enkä ole niissä aiemmin esiintynyt, joten oli mahtavaa päästä vihdoin lavalle teoissa kaverini tekemän soolon ansiosta.


Sallan kuvaama, lisää täällä.

Syksyllä meillä oli koulussa oppiaineena esim jazz-tanssin historiaa ja jazzin didaktiikkaa. Nämä olivat minusta ainakin todella mielenkiintoisia aiheita ja erittäin hyödyllistä tietoa tunneilta sain. Oli ihana opetella vanhanaikaisia swin/musikaali/yms tyylisiä askelia, joista nykypäivän jazz-tanssi on kehittynyt. Syksyyn mahtui myös nykytanssin didaktiikkaa ja baletin didaa, joka meillä alkoi jo ykkösellä.

Syksyyn mahtui myös kurssi lastentanssin opettamisesta ja ensimmäinen koulun ulkopuolinen harjoittelu. Se tehtiin lasten parissa (4-8v.) ja pareittain. Omat oppilaani olivat kakkosluokkalaisia, eli sieltä vanhemmasta päästä. Vähän tuo lasten kanssa tekeminen tietenkin jännitti, mutta ilman suurempia ongelmia siitä selvittiin. Oli mielenkiintoista opettaa parin kanssa. Minulle se oli ainakin aika vieras tilanne, koska olen tottunut työskentelemään ihan yksin. Oli hauska päästä ohjaamaan sekaryhmää, koska itselläni ei ainakaan ole ollut kuin tyttöjä oppilaina ennen. Kyllä harjoittelun jälkeen heräsi vahvasti tunne, että peruskoulussa saisi olla enemmän tanssia, koska se tukisi vain lasten normaalia kehitystä ja perus liikuntataitojen oppimista. Lisäksi se madaltaisi esim poikien kynnystä lähteä tanssitunneille, jos niihin tutustuttaisiin jo koulussa.

  
Suvin ottama kuva meidän tanssikuvaprojektista.

Yksi mainitsemisen arvoinen juttu loppuvuoden osalta on ehdottomasti tanssiva joulukalenteri, johon osallistuttiin koulun puolesta. Meillä oli itse asiassa useampiakin luukkuja. Käytiin balettitunnilla improamassa torilla ja nykytanssitunnilla pukeuduttiin punaiseen ja mentiin tonttuilemaan ja toivottamaan hyvää joulua ohikulkijoille. Näiden lisäksi järjestimme koulullamme demon, jossa teimme harjoituksia eri tunneiltamme ja sitä pääsivät ulkopuoliset vapaasti seuraamaan. materiaalia oli nkytanssista, baeltista ja jazzista. Esittelimme siis, mitä syksyn aikana koulussa on tullut tehtyä. Tämä toimi samalla näytetuntinamme, joita meillä on yleensä joka kevät ja syksy. Näytetunteja tulevat ulkopuoliset (esim muut opettajat/oppilaat) katsomaan ja kirjoittavat sanallista palautetta, jota hyödynnetään sitten palautekeskusteluissa.

Kieltämättä yleisöä olisi saanut olla enemmänkin noissa joulukalenterijutuissa, mutta kivaa se silti oli. Kyllä meitä vähän tuijotettiin, kun oltiin torilla improilemassa ja autoilijat heilutteli kun kuljettiin punaisina tonttuina ympäri keskustaa. :D

 
Suvin ottama kuva meidän tanssikuvaprojektista.

Syksylllä tuli nyt sitten valittua myös oam pääaine ja keväästä alkaen reenaamme omissa pääaineryhmissämme. Onneksi on silti vielä joitakin teoriatunteja, jotka ovat kaikille yhtisiä. Niin ja minähän valitsin pääaineekseni jazz-tanssin. Käyn siis sivuaineina balettia ja nykytanssia.

Tuli hankittua syksyllä myös tämmöinen opus. Tämä oli oikeastaan joululahja minulta itseltäni minulle itselleni. :D En kyllä raaskinut pistää pakettiin tai pitää muoveissa jouluun asti, vaan otin hyötykäyttöön heti kun sain tämän kotiutettua. Kyseessähän on siis balettididaktiikan kirja.

 

Otin muutamia kuvia kirjan sivuista, voitte klikkailla niitä isommiksi halutessanne. Kirja sisältää paljon kuvia, eli varmasti tästä saa paljon irti, vaikkei englanninkieli olisikaan ihan vahvinta. Ja kyllä ovat aika oleellisia minusta, kun on kuitenkin tanssista kyse ja sitä ei ole aina kaikkein helpoin sanallistaa. Voin suositella kirjaa, minusta se on todella selkeä ja hyvin informaatiota sisältävä. Tästä löytyy kaikki baletin perusjutut.

 

 

 

 

 

 

Suomeksihan vastaavia teoksia ei oikeiastaan ole olemassa. Yleisestikin ottaen meille suositeltavat opiskeluun liittyvät kirjat ovat poikkeuksetta englanniksi. Ostin jazzdidaktiikkaankin englanninkielisen kirjan. Olen monia ihania teoksia nähnyt ja haaveilen ne joskus omistavani, mutta tanssikirjallisuutta ei ole kamalan helppo täältä Suomesta ostaa ja hinnatkin ovat aika korkeita. Tuo didaktiikankirjakin on kimppatilattu Amazonista muistaakseni, että sieltä niitä tanssikirjoja kannattaa ostella. :)

Oikeastaan ainoa suomeksi kirjoitettu opintoihini liittyvä kirja, jonka kovasti haluaisin kokoelmiini on Eeva Anttilan Tanssin Aika. Tätä kirjaa ei vain mielestäni enää paineta, eikä sitä siis ole ainakaan kovin helppo saada omaksi. Eeva Anttila on niitä harvoja, joka julkaissut suomeksi paljon tanssiin liittyvää krijallisuutta (esima rtikkeleita).

Tämmöistä siis tällä kertaa. Nyt on kevätlukukausi alkanut ja tänään oli ensimmäiset syventävät opinnot omasta pääaineesta. Maanataina alkoi mun kevään harjoittelu, jossa ryhmän ja ikäluokan sai valita ihan vapaasti. Oma ryhmäni on Ikinuorten tanssijamitus, jossa on lähinnä eläkeikäisiä. Todella ihana tunti pitää, tykkään todella paljon ryhmästä ja odotan joka viikko tämän tunnin pitämistä! Ohjasin kyseistä ryhmää siis jo koko viime syksyn. Halusin valita tämän ryhmän harjoitteluuni, jotta voin panostaa tuntien suunnitteluun vielä enemmän. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tänne palautteesi, kommenttisi tai terveisesi! Kiitos jo etukäteen, arvostan paljon jokaista jätettyä kommenttia! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian!