torstai 7. helmikuuta 2013

Joutsenlampi!

Kävin 2.2. katsomassa Suomen Kansallisbaletin Joutsenlammen, jonka oli koreografioinut Kenneth Greve. Se "aito ja alkuperäinen" Joutsenlampi oli muuten ensimmäinen baletti, jonka olen koskaan nähnyt. Olin silloin 6-vuotias. Ja sen jälkeen olen nähnyt perinteisen version useita kertoja niin Helsingissä oopperatalolla kuin Tampereellakin. Joutsenlampi on kaikessa perinteisyydessään ehdottomasti yksiä suosikkibalettejani.Kiinnostuin heti kun kuulin, Greven tekevän oman versiossa tästä "kulttibaletista". Valitettavasti en vain ehtinyt balettia katsomaan kun se oli edellisen kerran ohjelmistossa. Silloin taisin käydä katsomassa Prinsessa Ruususen, jossa tanssi Linda Haakana Auroran roolia. Pakkohan sitä oli mennä kotikylän tyttöä katsomaan. :) Ja koin budjetilleni mahdottomaksi ravata jatkuvasti balettia katsomassa, vaikka ihanaa se olisikin ollut. Silloin päätin, että uusi Joutsenlampi on pakko nähdä sitten kun se tulee taas ohjelmistoon.

No, nyt se sitten tuli ja tietenkin juuri nyt kun olen käynyt katsomassa syksyllä/talvella jo kaksi balettia (onneksi toinen oli synttärilahja). Puhumattakaan siitä, että vuoden sisään tuli hankittua myös liput kahteen eri Cirque du Soleilin esitykseen. Eli kulttuuriin on nyt kyllä mennyt rahaa, mutta toisaalta ei se kyllä yhtään harmita, sillä voisin mielestäni rahani paljon huonompaankin tuhlata.

Seurana mulla oli jälleen äiti, jonka kanssa tätä balettien katsomista harrastetaan ja äiti on itse asiassa muakin ahkerammin käynyt noita baletteja katsomassa. Tämä kun oli äidille jo toinen kerta kun hän näkee Greven version. Pieneksi ongelmaksi meinasi muodostua sopivan päivämäärän valinta, koska viikonloppuisin esityksiä ei ollut paljon ja ensi kuun esitykset ajoittuivat espanjanmatkani kanssa päällekäin. Hetken jo pelkäsin, etten taaskaan näkisi tätä balettia. Mutta lopulta löytyi onneksi sopiva päivä meille!Odette-Odile oli näytöksessämme Eun-Ji Ha ja prinssi Jani Talo. Hieman harmittelimme, ettei von Rothbartin roolissa ollut Wilfried Jacobs, joka on osunut aika moneen meidän katsomaamme balettiin viime aikoina ja kummatki tykkäämme hänen karismastaan. Hän sopii ehdottomasti mielestäni Rothbartin rooliin! Ja harmi myös, ettei Linda Haakanaa tullut nähtyä nyt lavalla, koska hän tanssi mm. pienissä joutsenissa ja alastonta joutsenta. Joskus voisi taas kysellä etukäteen miehityksiä tuolta oopperalta, jos pystyisi valkkaamaan sitten miehityksen mukaan sen näytöksen, johon menee. Näkisi sitten ne omat suosikit lavalla. :)

Niin ja ehkä se tärkein juttu tässä kohtaa ois nyt se, että tykkäsinkö baletista? Ehdottomasti! Greven liikekieli kyllä osuu ja uppoaa muhun. Jotenkin oli ihana katsoa balettia, joka ei tuntunut niin "historialliselta tanssilta", kuten monet romantiikan ajan perinteiset baletit välillä tuntuvat, vaikka ihania ovatkin. Tästä esityksestä jäi ihanan tuore fiilis ja silti tanssi oli kuitenkin kiistatta balettia. Tykkäsin, että monia perinteisiä juttuja oli säilytetty, kuten pienet joutsenet. Mutta mukana oli paljon tuoreutta ja rohkeita ratkaisuja, kuten lammesta nouseva alaston joutsen. Tarinaa oli tuotu jossain määrin enemmän nykypäivään ja lavalla hyödynnettiin hienosti myös mm. videotekniikkaa.

Täytyy kuitenkin pienenä miinuksena mainita, että tanssijoilla ei ollut tuona lauantaina ihan se paras mahdollinen päivä. Ensimmäisessä näytöksessä oli nimittäin havaittavissa hieman haparointia useammankin tanssijan otteissa. Se kyllä valitettavasti rikkoo aina baletille kuuluvan helppouden illuusion, jos joku horjuu tai kaatuu. Toinen näytös sujui kuitenkin mielestäni oikein mallikkaasti ja en bongannut mitään erityisiä "mokia" ja pystyin täysin keskittymään vain nauttimiseen.

Postailen vielä erikseen asupostausta tuolta viikonlopulta, jossa esittelyssä myös kynnet. :)

4 kommenttia:

 1. Sulle on tunnustus! :) http://pilvihattaraa.blogspot.fi/2013/02/tunnustus.html

  VastaaPoista
 2. Blogissani on haaste siulle ! :)
  http://huomennatoisin.blogspot.fi/2013/02/outoa-haaste.html

  VastaaPoista
 3. Kiitosta ooka, käyn katsomassa! :)

  VastaaPoista

Kirjoita tänne palautteesi, kommenttisi tai terveisesi! Kiitos jo etukäteen, arvostan paljon jokaista jätettyä kommenttia! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian!