keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tanssista asiaa pitkästä aikaa

Katsoin joku päivä ihan puoliksi vahingossa Liv:ltä semmoisen ohjelman brittiläisistä äideistä, joiden lapset harrastavat tanssia. Ohjelman nimi oli Liv D: Tanssikisojen superäidit. Ohjelman pystyy ainakin vielä katsomaan Ruutu.fi:stä täällä. Ohjelmassa lapset harrastavat freestyleä, jonka vois musta rinnastaa vähän discotanssiin täällä Suomessa, koska kummassakin ovat isossa osassa näyttävät kirkkaan väriset asut, kampaukset, meikit yms. Tekoripsiä, pajetteja, höyheniä ja tekorusketusta ei säästellä. Toisaalta tuo freestyle on enemmän semmoista temppuilua ja siinä on musta paljon vaikutteita myös esim voimistelusta. Freestylessä tulisi olla äärimmäisen notkea ja äärimmäisen nopea näin ainakin omasta näkökulmastani. Välillä toivoisin vähän jatkuvampaa liikkumista, koska tuommoisesta temppujen tekemisestä tulee helposti vähän katkonaista ja liikkeitä ei sidota kunnolla yhteen.

Laji on musta hyvin viihdyttävä ja näyttävä, mutta myös äärimmäisen vaikea, jonka takia mulla ei oikein riitä ymmärrys noiden nuorimpien tanssijoiden hommaan. Kun musta ihan oikeasti "tanssiminen" näyttää joidenkin kohdalla vain kamalalta sätkimiseltä, kun täytyy liikkua paljon tilassa, olla super nopea ja tehdä temppuja.  Monilla pienillä lapsilla ei vain ole tarpeeksi teknistä taitoa, kehon hallintaa tai valmiuksiakaan suorittaa niin vaativia liikkeitä niin nopeassa temmossa. Nuorimmat harrastajat ovat 3-vuotiaita. Hypyissä nilkat/polvet eivät ole ojennettuna (joka näyttää ihan kamalalta), kädet huitovat ihan missä sattuu ja kaikenlaiset "selän retkautukset" tekee ihan pahaa katsoa, kun niissä ei ole yhtään tukea, koska lapsi ei hallitse kehoaan tarpeeksi. Näin pedagogisesti katsottuna ei ole kovin ihanteellista hommaa. Toivoisin, että lapsia opetettaisiin tekemään liikkeet teknisesti oikein.

Sitten on tietenkin tuo ulkonäköpuoli. 7v. tytöllä on tekoripset, joissa on koristeina paljetteja. Meikkiä monilla pienillä lapsilla on naamassa enemmän kuin mulla koko meikkipussissa. Mallia käsketään ottamaan drag queeneista. Sitten on tekorusketus, hiuslisäkkeet ja kaikenlaiset pääkoristeet. Itse asusta puhumattakaan. Asuhan on täynnä kimmellystä, hapsuja ja räikeitä värejä. Kaikki on yliampuvaa, koska joukosta pitäisi erottua. Jotkut asut olivat mielestäni ohjelmassa aika paljastaviakin, kun miettii vaatteita pitävien ikää. Kai vähemmälläkin paljaalla pinnalla pärjäisi? Aika monet vaatteet olivat musta vaan yksinkertaisesti ihan kamalia, koska niissä oli yhdistetty monia kirkkaita värejä toisiinsa ja niissä oli vain liikaa kaikkea. Pirteää vaihtelua oli, kun yksi tyttö esiintyi ohjelma loppupuolella ruutupaidassa, stetsonissa ja shortseissa. Ja hän varmasti erottui joukosta ollessaan näin luonnollisen näköinen! Hän näytti lapselta ja söpöltä, eika ylilaitetulta. Ja tyttö itsekin tykkäsi enemmän tästä lookista.

Ohjelmassa tulee moneen kertaan esiin, että ulkonäkö on tärkeä osa kilpailuja ja tanssia. Hyvältä näyttäminen kuuluu tanssiin. Tämä on mulle tosi vieras ajatus, koska olen tottunut reenaamaan hikisenä tanssisalilla vanhoissa risoissa kolitseissa meikittä. Eli ehkä mä en vaa ikinä voi käsittää tätä... Ohjelmassa tytöillä oli joskus reenisalillakin meikit naamassa. Mä tuun selkeästi ihan eri "genrestä". :D Kyllä mä tykkään laittautua, jos on esitys ja mielelläni kaivan kaapista ihan tekoripset ja kaikki, mutta en halua asun vievät huomiota tanssilta, vaan tanssi on pääosassa. Ja mä olen aikuinen, en mikään 7-vuotias lapsi. Eli se on vähän eri asia, jos mä haluan laittautua tai näyttää seksikkäältä. Nimittäin kyllä mulla särähti aika paljon korvaan, kun ihan ohjelman alussa nuo lapset kuvailevat itse itseään "hyvännäköiseksi" tai "seksikkääksi". Itse en ainakaan lapsena osannut itseäni noilla adjektiiveilla kuvailla. Eikä lapsen pidä olla seksikäs, siin on mielipide, jota en lähde muuttamaan.

Kyllä ohjelman lapsille opetetaan monia ihan hyödyllisiäkin asioita ja ainakin he ovat hyvässä kunnossa, koska liikkuvat niin paljon. Tytöille opetetaan hymyilyä, koska ilman sitä ei pärjää. Aika monen kohdalla se hymy ei kyllä ole kovin luonnollinen, vaan se on enemmänkin jotian irvistyksen tapaista. Hienoa on se, että lapset saavat esiintymiskokemusta, koska näin he kehittyvät varmasti paremmiksi esiintyjiksi. Esiintymienn on hyvin olennainen osa tanssia. Toisaalta laji on todella kilpailuhenkinen ja lapsilta vaaditaa todella paljon. Joku äiti sanoikin, että freestyle on kilpailuhenkisempi laji kuin jalkapallo. Omalla kohdallani kilpailu ei ole oikein koskaan kuulunut tanssiin. Olen joissakin kisoissa joskus käynyt, mutta ne eivät ole olleet mitenkään isossa osassa. Moni äiti kuitenkin sanoo vaativansa vain sitä, että lapsi tekee parhaansa ja ovat vihaisia tai pettyneitä, vain jos lapsi ei tee parastaan. No, toivon todella, ettei lapsia oikeasti painosteta liikaa ja että he saavat todella nauttia tanssimisesta, eikä kilpailemista korosteta heille liikaa.

Pelottavinta tuossa ohjelmassa olivat ehkä ne kannustavat äidit, jotka näyttivät jopa hetkittäin ihan riivatuilta. :D He ottavat kisat niin tosissaan ja karjuivat täyttä kurkkua lastensa nimiä. Yhdenkin äidin silmät tuntuivat pullistuvan ulos päästä, kun hän kannusti tytärtään...

Tästä ohjelmasta olisi vaikka kuinka paljon lisää sanottavaa, mutta ehkä avautuminen tältä erää riittää. Kiva, jos joku innostuu nyt mun vinkkaamana ohjelman katsomaan. Se kestää kuitenkin vain 45min. Ja kommentoikaa ihmeessä, ois kiva kuulla muidenkin ajatuksia, joita ohjelmasta heräsi. Mulle tosiaan tuli tosi ristiriitainen olo. Onhan se hienoa, että joku on valmis panostamaan noin paljon lapseensa ja tämän harrastukseen. Ihanaa omistautumista. Mutta missä vaiheessa se menee jo vähän yli? Sitä en tiedä ja sitä tällä hetkellä pohdin...

Päätin tämän ohjelman innoittamana etsiä YouTubesta erilaisia lasten esittämiä soolotansseja ja törmäsin vaikka minkälaiseen materiaaliin...

Emily 9v:

Tämä tyttö oli minusta ihanan aidosti lapsi! Ei yrittänyt liikaa leikkiä aikuista. Asu ja ulkomuoto muutenkin oli huomattavan lapsenomainen verrattuna moneen muuhun. Ja tyttö osasi monta kertaa ojentaa myös nilkkansa! :)
Kaycee Rice 8v. All About Me:

Tästä en oikein tiedä, mitä sanoa...Teknisesti älyttömän hyvä ja venyy vaikka mihin! Mutta stailaus taas ei ole oikein mieleeni... Onneks ei ole selkeämpi kuva, ettei näe kuinka järkyttävästi tytöllä on meikkiä. Kai tämä yrittää olla söpö ja tyttömäinen? Ja tuosta laulamisesta tanssiessa ei myöskään saa multa lisäpisteitä.Rilee 4v:

Jäin miettimään, oliko tämä äärettömän söpöä vai äärettömän epäsopivaa. Onhan lapset tavallaan tosi söpöjä kun he matkivat aikuisia, vai ovatko sittenkään? Siinä liikutaan vähän vaarallisilla vesillä... Tyttö on kyllä tosi hellyyttävä ja hetkittäin musta koreografiassakaan ei ole mitään vikaa, mutta tässä on yhdistetty jotenkin tosi erilaisia liikkeitä, jotka ei musta ole keskenään "missään yhteydessä". Hmm.Sophia Lucia 8v: 

Kauniit nilkan ojennukset, kaunista liikkumista ja hyvä tekniikka! Itsekin haluaisin osata pyöriä noin. Meikkimäärä ja naaman vääntely hieman häiritsevät jälleen, koska nuo kaikki ilmeet tuntuvat tosi ulkoa opetelluilta. Voinhan tietenkin olla väärässä... Tytöllä on kyllä hyvä läsnäolo.Mia Diaz 9v. My Confession:

Miasta löytyy paljon muutakin materiaalia YouTubesta ja hän on pärjännyt hyvin kisoissa. En kyllä yhtään ihmettele. Välillä vain häiritsee tuo järjetön määrä meikkiä, mutta kauniisti tyttö liikkuu ja notkea on!

4 kommenttia:

 1. Mä itse asiassa katsoin samaa ohjelmaa ja ihan vain siksi kun satuin kanavalle vahingossa. Mulla pisti myös silmään sama asia meinaan toi meikin määrä! Ihan tajutonta!!! En tiedä katottiinko samaa jaksoa, käsittääkseni tää on sarja... mutta ne kilpailut oli vähän hupsua katottavaa mun mielestä. Tekniikastahan mä en osaa sanoa mitään mutta voi niitä loikkia ja käsien huitomisia... ei tanssia mun mielestä lainkaan... muistutti joidenkin kohdalla lähinnä jotain sairaskohtausta ;D Mutta joo tämä siis vain mun mielipide...

  VastaaPoista
 2. Harrastin ennen tanssia koululla, joka oli painottunut discotanssiin. Koulu kilpailee mm-kisoissakin asti ja yksi lajeista on tämä discoa muistuttava freestyle. Täten olen nähnyt lajia hyvinkin läheltä.

  Koulu järjesti eräänlaisen neljän päivän tanssileirin kesäkuussa '09, jossa itsekin olin mukana. Leiri sisälsi kolme ensimmäistä päivää discoa, akrobatiaa ja freestylea. Onneksi pärjäsin ihan kiitettävästi, sillä minulla on voimistelu ja telinevoimistelu tausta, joten jalka lensi (ja lentää jopa yhä!) korkealle, eikä puutteita haarataitoissakaan ollut. Puolivoltit menevät vielä, mutta volttia en valitettavasti osaa permannolla tehdä, joka on mielestäni todella harmi. Noh, onneksi tramppa on keksitty :-D Neljäntenä päivänä keskityttiin latinotansseihin ja showtanssiin.

  VastaaPoista
 3. Katsoin tuon ohjelman kanssa, ja olen ennenkin katsonut dokumentteja noista freestyle kisoista, ja onhan se kyllä ihan oma maailmansa. Harrastan itsekin discoa, mutta freestyleen minusta ei olisi, ja sen harrastajiahan on suomessa ainakin tietääkseni hyvin vähän. Kyllähän nuo lapset näyttävät aika kamalilta, mutta se kuuluu tuohon lajiin. En noihin tanssitaitoihin haluaisi puuttua, mutta kyllä luulisi vähän enemmän tulosta tuottavan, jos treenaa 40 tuntia viikossa... Tottakai lapset osaavat hyvin tehdä kaiken maailman temppuja, mutta tanssista tuo on kyllä kaukana. Paitsi mielstäni juurikin tuo ruutupaita oli taitava ja jopa kivan näköinen. Toivottavasti nuokin lapset oikeasti haluaisivat tanssia itse, eikä se olisi vain heidän vanhempien toive! Ja en ymmärrä, miksi tanssiin pitää laittaa noin paljon rahaa, jos perheellä on muutenkin tiukkaa... mutta jokaisen oma asia miten rahansa käyttää

  VastaaPoista
 4. Mirja: Musta liika meikki ei ole aikuisillakaan kaunista. Saa olla paljon meikkiä ja se voi näyttää hienoltakin, jos osaa meikata hyvin, mutta joku raja sentään... Ja oikeasti mullekin tuli välillä mieleen, että noi "tanssijat" näytti ketkittäin jonkun kohtauksen saaneilta... :D Mutta tämä on oma lajinsa ja kai sitäkin pitää oppia arvostamaan semmoisena kuin se on.

  Anniina: Olipa kiva kuulla, että joku on tehnyt edes vähän tuttavuutta freestylen ja muiden tommositen discon tyyppisten lajien kanssa. Ne on tosi vieraita mulle. Ois kyllä kiva päästä joskus katsomaan kisoja, koska hienolta se näyttää, jos sen osaa. :) Enkä mä pystyis moniin noihin juttuihin, joita ne tekee, joten respectia siitä. :)

  Airi: Mullakin tuli mieleen joidenkin tanssijoiden kohdalla, että tollastako ne on saaneet aikaan sillä 40h työmäärällä, että eipä siinä ole kamalasti hurraamista.. :D Aina myös pelottaa se, että vanhemmat toteuttavat lastensa kautta omia unelmiaan, mutta toivon noiden ohjelman tyttöjen kuitenkin nauttivat oikeasti tanssimisesta ja tekevän sitä siksi, että se on niistä kivaa, eikä vain siksi että äiti pakottaa. Ja toi rahankäyttö on kanssa semmoinen asia, joka pisti miettimään. Tietenkin se on kaikkien oma asia, miten rahansa käyttävät, mutta vaikuttaako se raha lopulta lopputulokseen sitten muka niin paljon, ettei yhtään vähemmällä pärjää? Jos muutenkin on tiukkaa... Mutta noi on kaikki ton lajin ominaispiirteitä, joten kai niitä pitää jossain mielessä myös kunnioittaa, että ne jutut vaan kuuluu lajiin.

  VastaaPoista

Kirjoita tänne palautteesi, kommenttisi tai terveisesi! Kiitos jo etukäteen, arvostan paljon jokaista jätettyä kommenttia! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian!