keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Joutsenia

Näin Black Swanin innoittamana menin etsimään YouTubesta vähän pätkiä Joutsenlammesta ja postaan nyt muutaman videon.

Niin ja siis Black Swan oli.....huikea! Siis karmea, pelottava, ahdista, aito ja silti niin ihana, mukaansa tempaava, koukuttava, surullinen ja kaunis! Ei ihme, että Natalie sai Ninan roolista oscarin, musta se oli huikea suoritus! Mä katon niin paljon elokuvia, jotka on semmoista kevyttä viihdettä, mutta tää ei todellakaan ollut sitä. Harvemmin vetää leffa noin sanattomaksi. Ainakaan hyvässä mielessä.


Ja nyt videoihin....

Tämä ensimmäinen kahden videon kokonaisuus on vuodelta 1957 ja siinä tanssii mustana joutsenena yksi lapsuuden idoleitani ja ihana tanssija Maija Plisetskaja. Kaunista ja taidokasta! Suosittelen muuten hänen elämänkertansa lukemista! Kantaa nimeä "Minä, Maija Plisetskaja" ja löytyy siis ihan suomeksi.

Ollaan tanssihissassa katseltu aika paljon viime aikoina baletteja. Nyt ollaan päästy jo 1900-lukuun, mutta katsottiin varsinkin romantiikan ajan baletteja paljon. Ei kokonaan, kun ne oli niin tuhottoman pitkiä, mutta osia. Itsehän olen monia nähnyt ihan livenäkin Helsingissä ja Tampereella, mutta kiva oli katso videoltakin. Näin myös pätkiä itselleni uusista baleteista, kuten "Napoli" ja "Petruska". Tähän liittyen voisin myös mainita, että lauantaina olen menossa katsomaan Helsinkiin uutta balettia, joka kantaa niemä "Manon". Aivan mahtavaa päästä näkemään jotain uutta! Harmittaa vieläkin, kun "Kuinka äkäpussi kesytetään" meni multa ohi kun oli niin paljon kaikkea muuta (Madonan keikka yms), ettei vaan ollut rahaa ja aikaa mennä balettia katsomaan. Täytyy mennä katsomaan se sitten kun se tulee uudestaan esitetysvuoroon...

Tanssihissaan palaten mua nyt askarruttaa yksi kysymys. Koska ne fouettet on tulleet ton maneesissa tehdyn piruettisarjan tilalle!? Me katottiin meinaan tunnillakin pätkä Juotsenlampea ja nimenomaan mustan joutsenen tanssi, jossa odotin sitä huimaa piruettikohtaa, mutta se tanssija pyörikin maneesissa piruetteja ja samoin teki Maija Plisetskaja tuossa postaamassani videossa. Mä oon aina ollut siinä uskossa, että ne fouettet on alkuperäiskoreografiasta...

Tätä kohtaa (tämmöisiä piruetteja) mä siis odotin ja mietinkin nyt, koska tää on koreogafioitu tämmöseks. (Tän videon löysin kaverini kautta, joka sen facebookiin postas ja löytyypä tämä myös täältä blogista.)On tuo Gillian Murphy myös huikea! Toinen täidonnäyte vielä häneltä. Ja balettihan on edelleen Joutsenlampi ja tanssimassa Musta joutsen.

2 kommenttia:

  1. Fouettet kuuluvat Petipan alkuperäiseen koreografiaan, mutta Maija Plisetskaja ei osannut tehdä niitä kunnolla, joten hän teki tilalle piruettimaneesiin. Myös esimerkiksi toinen kuuluisa tanssija Alicia Alonso teki fouetteiden sijaan oman versionsa codasta. Varmaan sama tilanne on ollut siinä videossa, jota katsoitte. :)

    Olen muuten itsekin menossa katsomaan lauantaina Manonia! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta! :) Täytyy jakaaa tieto luokkakavereidenkin kanssa!

    Aika hauska sattuma, että olit samassa näytöksessä! Kiva ois tietää tykkäsitkö baletista! :)

    VastaaPoista

Kirjoita tänne palautteesi, kommenttisi tai terveisesi! Kiitos jo etukäteen, arvostan paljon jokaista jätettyä kommenttia! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian!