keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Tanssielämää

Lupailin kirjoitella blogiin lisää tanssikuulumisia ja itseasiassa sillä rintamalla on tapahtunutkin aika paljon tässä kesän aikana. Esimerkiksi syksyn työkuvioita olen järkkäillyt kuntoon ja koettanut totutella siihen, etten ole enää opiskelija. Keväällä mulla tosiaan loppui koulu ja esiinnyin viimeistä kertaa koulumme järjestämässä TEOT illassa. Se oli aika katkeransuloista, koska oli ihana päästä esiintymään, mutta oli niin haikeaa kun tiesi sen olevan viimeinen kerta.

Kuvissa treenifiiliksiä ja esitystä edeltävää sekasotkua.

Vaikka koulun tarjoamat mahdollisuudet esiintyä loppuivat, olen päässyt kesän aikana ihan mukavasti tanssimaan. Kävin vierailemassa vanhan tanssikouluni kevätnäytöksessä, jota varten koottiin meidän vanha tanssiporukka kasaan taas. Ollaan kaikki joskus treenailtu yhdessä tuolla samalla koululla, mutta sitten elämä on vienyt eri paikkoihin, minut nyt viimeksi tänne Kuopioon. Tasaisin väliajoin tulee kuitenkin edelleen vierailtua ystävien ja sukulaisten luona vanhoilla kotikulmilla, jolloin olen pyrkinyt treenailemaan tämän meidän tanssiporukan kanssa ja sen verran hyvin homma on kuitenkin toiminut, että muutama keikka ollaan tässä kesällä vetäisty porukalla.

Kevätnäytöksen kulisseista.

Semmoinenkin jännä juttu tuli tässä kesän aikana koettua, että kävin tanssimassa erään syksyllä televisioon tulevan ohjelman kuvauksissa. Kyseessä on Kaikkien aikojen kosinta, joka alkaa tässä kuussa AVAlla. Vilahdan todennäköisesti itse parissakin jaksossa, tosin en siis missään suuressa roolissa, koska en todellakaan ollut kosittava tai kosija, vana ihan "taustajoukoissa" mukana. Hauska ja erilainen kokemus kaikenkaikkiaan tuo tosi-tv oli. Kovin rankkaa kyllä, koska kuvauspäivän jälkeen kyllä uni maistui ja olo oli aika loppuunkulutettu. Instagramissa seuraavat ovatkin varmaan bonganneet mut yhteiskuvassa Olli Hermanin kanssa, joka otettiin siis sarjan kuvauksissa.

Valmistautumista kuvauksiin.

Toisesta kosinnasta onkin jo netissä videomateriaalia mm. Iltalehden sivulla, koska kosinta tapahtui keskellä kirkasta päivää Helsingissä. Osallistuin flash mobiin, jonka huipentui kosintaan ja tarkkasilmäiset voivat bongata meikäläisen vaikka tältä videolta. Tämä oli aivan huippu hauska päivä ja fiilis tanssia oli aivan mieletön, koska meillä oli niin paljon yleisöä.

Flash mobia odotellessa.

Nyt kun syksy on saapunut, niin olen päässyt taas tanssinopetushommien pariin. Itseasiassa opetushommat ovat alkaneet juurikin tällä viikolla ne ovat pitäneet sen verran kiireisenä, että on taas tullut pidettyä pientä bloggaustaukoa melkein viikon verran. Nuorimmat oppilaani ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat taitavat olla siellä 60-80 paikkeilla, eli vaihtelua riittää. Tämä työelämään sukeltaminen näin valmistumisen jälkeen on ollut jännittävää, mutta myös älyttömän hauskaa ja tällä viikolla on kyllä taas moneen kertaan tullut tajuttua se, miksi tästä alasta halusinkaan ammatin. Kyllä mä vaan nautin ihan hirmu paljon tästä työstä!

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! Musta on niin ihmellinen ajatus että tanssia voi tosiaan opiskella ja tehdä työkseenkin, mutta miksipä ei voisi! :) Työllistyminen on toki varmasti omanlaistaan ja ehkä jossain määrin projektiluonteista..? Kuulostaa jänniltä nuo, mihin oot jo päässyt osallistumaan!:D

  VastaaPoista
 2. E-S: Kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen lukea. :) Tosiaan varsinkin tanssijana nuo työt ovat tosi keikkaluontoisia ja täällä Suomessa aika kiven alla, joten ulkomaille melkein kannattaisi suunnata, jos vain tanssijan töitä haluaa tehdä. Kun ei nuo tanssipiirit kovin isot täällä ole, mutta onneksi tanssinopettajana kyllä töitä on tarjolla, varsinkin jos on valmis vähän reissaamaan tai työn perässä muuttamaan vaikka pienelle paikkakunnalle. Itsellä on onneksi ollut nyt paljon kivoja tanssijuttuja ja toivottavasti on jatkossakin opetustyön lisäksi. :)

  VastaaPoista
 3. Moikka Niniane!

  Olemme Jyväskylässä järkkäämässä G-Voima -nimistä katukulttuuritapahtumaa 1.11. ja etsimme aiheesta kiinnostuneita bloggaajia yhteistyöhön kanssamme. Heitätkö minulle viestiä osoitteeseen niinacmon@hotmail.com, niin voisin kertoa lisää! :)

  Ihana blogi sulla muuten! Olisi kiva kuulla tanssista enemmänkin!

  - Niina G-Voimista

  PS. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä: https://www.facebook.com/events/805860729458133/

  VastaaPoista
 4. Niina: Laittelen sulle sähköpostia, kiva kun otit yhteyttä! :) Ja tanssista koetan kirjoitella jatkossakin mahdollisimman usein, kun siitä tunnutaan tykkäävän.

  VastaaPoista
 5. Hei! En löytänyt täältä mitään sähköpostiosotetta enkä tiedä oisko sellasta täällä ollutkaan, mutta spämmään tänne kommenttikenttään sitten:p

  Ensinnäkin onnittelut valmistumisesta! Nyt ensi keväänä Savoniaan tanssinopettajaksi hakevana löysin tämän blogin kuin taivaan lahjana:D löysinkin sen postauksen, jossa kuvailit opintojasi, mutta ajattelin tulla kyselemään lisää! Olisi mahtavaa kuulla koulun läpikäyneen ihmisen kokemuksia!

  Ensinnäkin pääsykokeista: Oliko teidän aikana paljon hakijoita? Moniko pääsi sisään? Tiedätkö, onko pääsykokeet nykyisin jotenkin muuttuneet? Kuinka korkea tanssitekninen taso hakijoilla oli? Mihin asioihin tanssituntien ja soolojen arvosteluissa kiinnitettiin huomiota?

  Sitten kaikkea yleistä mitä olen pohtinut: Tiedätkö millainen Savonian taso on verrattuna muihin tanssinopekouluihin, vaikka Turkuun? Onko teiltä mahdollista lähteä vaihtoon, kuinka helposti ja onko se yleistä? Miten itselläsi on työllistyminen tai työn etsintä nyt opiskelujen jälkeen käynnistynyt, ja uskotko että tanssinopettajille on töitä? Pystyykö koulusta valmistuneena työskentelemään vaikkapa tanssijana tai koreografina? Suosittelisitko koulua?:D

  Kiitos aivan hirveästi jos jaksat edes lukea nämä kysymykset läpi:p olisi kamalan hyödyllistä kuulla vastauksia! Ja kiitos ihanasta blogista!

  VastaaPoista
 6. Maikki: Kiva ensinnäkin, että pädyit blogiini! Hyvä ratkaisu, että päätit tulla kommenttikenttään kirjoittelemaan, koska ei taida tuota sähköpostiosoitetta mistään löytyä ja tätä vartenhan nämä kommenttikentät ovat! :)

  Vastaan mielelläni kysymyksiisi, vaikka mitään täyttä faktaahan nämä eivät ole, vain mielipiteitäni ja omia kokemuksiani. Ja moni asia on voinut muuttua vuosien mittaan.

  Meillä taisi hakijoita olla vähän päälle 100 ja sisään otettiin n 23? Hommahan on siitä vähän muuttunut, kun nykyään on aikuisten- ja nuorten puoli sekä haut joka vuosi. Eli määrät kyllä ovat pienemmän nykyään ainakin sisään pääsijöissä ja hakijoitakin taitaa olla alle 100 keskimäärin? Hakijoita tulee tosi erilaisista taustoista ja sisään otetaan myös hyvin erilaisia tyyppejä. Mukana on myös amamttitanssijoiksi valmistuneita (esim Outokummusta tai Rovaniemeltä tulleita tai balettitanssijoiksia valmistuneita), mutta mikään pakko ei ole olla ammattitanssija, vaan semmoinen perus hyvä tekniikka riittää, jonka varmasti saavuttaa useamman vuoden harrastuneisuudella. Kaikki eivät ole välttämättä tehneet esim balettia paljoakaan, mutta se ei haittaa, koska pääaineekseen voi valita jazztanssin, nykytanssin tai baletin.

  Pääsykokeissa ratkaisee ensin se, onko tarvittavat tekniset edellytykset kunnossa ja siitä eteenpäin onkin sitten kyse paljon persoonasta ja mieleenpainuvuudesta. On tärkeää olla täysillä mukana, avoin, heittäytyvä ja innokas. Soolon kannattaa olla mielestäni selkeä ja hyvin harjoiteltu. Opettajuutta painotetaan paljon, eli siihen kannattaa panostaa, valmistuuhan kouluista nimenomaan tanssinopettajia.

  Kaikissa kouluissa on omat painotuksensa ja kaikki ovat keskenään hieman erilaisia. Täytyy valita se, mikä tuntuu itselle sopivimmalta. Savoniassa painottuu mielestäni (lasten)tanssin opettaminen, ei niinkään tanssijuus, vaikka tanssiteknisiä taitoja pystyy tekniikkatunneilla hyvin treenaamaankin. Jazztanssitunnit (oma pääaineeni) olivat hyvin teknisiä ja koin itse kehittyväni niillä tanssijana paljon. Opettajalla on selkeä oma tyyli, mutta vierailevia opettajia on myös onneksi tuomassa vaihtua ja monipuolisuutta.

  Vaihtoon lähdetään paljon ja sitä suositellaan. Hakuprosessi on työläs, mutta melkeinpä kaikki pääsevät lopulta vaihtoon, jotka hakevatkin.

  Työmahdollisuuksia sain itse jo opiskeluaikana ja Kuopiosta oli helppo löytää töitä valmistumisen jälkeen, kun suhteet oli luonut jo opiskeluaikana. Ja oman kokemukseni mukaan töitä on tarjolla vaikka kuinka paljon, jos vaan on valmis lähtemään töiden perässä esim pienelle paikkakunnalle. Ja oma auto on melko pakollinen. Mutta siis, kyllä päteville (koulutetuille) tanssinopettajille on töitä tarjolla. Myös tanssijana tai koreografina voi hyvin työskennellä, en näe sille mitään estettä.

  Kyllä suosittelen koulua ihmisille, jotka haluavat tanssialalle töihin ja nimenomaan tanssinopettajiksi. Minusta tanssinopettajalla on hyvä olla juurikin tanssinopettajan koulutus. Vietin koulussa hienot neljä vuotta ja sain hyviä suhteita ja osaamista toimia ammatissani.

  VastaaPoista
 7. Ja lisään vielä, että yritän tässä keväällä kirjoitella taas jotain opiskelustani ja ammatistani, kun semmoinen selkeästi tuntuu kiinnostavan. :)

  VastaaPoista

Kirjoita tänne palautteesi, kommenttisi tai terveisesi! Kiitos jo etukäteen, arvostan paljon jokaista jätettyä kommenttia! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin mahdollisimman pian!